Kolagen Želatina

Kolagen

 

Želatina

 

Co je želatina?

Želatina je směs peptidů a proteinů produkovaných částečnou hydrolýzou kolagenu extrahovaného z  kůže, kostí a pojivových tkání zvířat. Během hydrolýzy jsou přirozené molekulární vazby mezi jednotlivými kolagenovými vlákny rozděleny do formy, která se snadněji přeskupuje. Jeho chemické složení je v mnoha ohledech velmi podobné jako jeho mateřský kolagen.

Co je kolagen?

Kolagen je  ve vodě nerozpustná bílkovina. Je zcela základním všudypřítomným stavebním prvkem vláknité složky mezibuněčné hmoty všech pojivových tkání živočichů včetně člověka. Více v kapitole chrupavka.

Kolagen ovlivňuje kvalitu našich vlasů, nehtů i zubů. Má na svědomí i vzhled naší pokožky. 

Kolagenové choroby (kolagenózy) charakteristické patologickými změnami nebo formami kolagenu mohou postihovat např. srdce, cévy, svaly, kůži. Kolagen hraje důležitou roli i při stárnutí organismů.

 

Většina želatiny pochází z vepřových kůží, vepřového masa a kostí skotu. Suroviny jsou připraveny různými vytvrzovacími, kyselými a alkalickými procesy, které se používají k extrahování vysušeného hydrolyzátu kolagenu.

Želatina může být také připravena doma. Vařením některých chrupavčitých kusů masa nebo kostí dochází k rozpouštění želatiny ve vodě. V závislosti na koncentraci výsledný materiál vytvoří přirozeně želé nebo gel.

Význam kolagenu pro tělo

Dostatečná konzumace želatiny nebo hydrolyzovaného kolagenu přispívá k oddálení projevů stárnutí ( povislá kůže, výskyt vrásek). 

Protože jsou kolagenní vlákna jedním ze základních prvků všech tkání člověka včetně pohybového aparátu (i kloubní chrupavky).

Šlachy a vazy lidského těla jsou dokonce tvořeny převážně kolagenem. Je proto logické, že je snaha kolagen nebo jeho lépe stravitelnou formu želatinu

dodávat v doplňcích stravy. Rozhodně tím dodáváme prekurzory pro obnovu pohybového aparátu, jak velký vliv to ale má na stav kloubů není zatím jasné.