MSM
Methylsulfonylmethan (MSM)
chemicky přesně se ale nazývá methasulfonylmethan, C2H6O2S, méně správně dimethylsulfon ( DMSO2), methylsulfon. Je to sloučenina organická sloučenina síry, účastní se koloběhu síry v přírodě, v malém množství je přítomna ve všech živých organismech. V čistém stavu se jedná o bílý krystalický prášek bez zápachu. Některými je označován jako „biologicky aktivní síra“.
Účinek
Některé studie naznačují,že podávání MSM může mít mírný protizánětlivý účinek, je možné, že tlumí bolestivost a otoky kloub u artrózy. Rovněž se má za to, že může tlumit bolesti svalů a alergie, může mít hepatoprotektivní vliv. Účinky této látky ale stále ve fázi zkoumání.
Je řazen mezi SYSADOA.
Některé zdroje uvádějí, že MSM funguje jako antioxidant a protektivně proti volným peroxidovým radikálům. Dobře se vstřebává do všech tkání a z organismu je vylučován velmi pomalu, jeho biologický poločas je 100 hodin.
Jak se vyrábí?
Z přírodních zdrojů (nepodařilo se mi dohledat přesně jakých) čištěním - destilací, krystalizací.
V ČR je součástí řady potravních doplňků při kloubních potížích - artróza, revmatická polyartritida.
Dávkování
Obvykle se doporučuje 500 mg – 1000 mg MSM denně.
Vedlejší účinky
Podle dostupné literatury není známo, že by tato látka měla nějaké nežádoucí účinky.