Glukosamin
Co to je?
Chemicky je to monosacharid ze skupiny aminocukrů, chemický vzorec je C6H13NO5.
Je přirozenou součástí těl živočichů (včetně člověka) i rostlin jako součást polysacharidů, chitosanu a chitinu.
Vyrábí se jako glukosamin sulfát, hydrochlorid nebo N-acetylglukosamin.
Účinek
Glukosamin sulfát je podle studií schopen ovlivnit metabolické děje v chrupavce.
Má příznivé účinky proti bolesti a zánětu při artróze kloubů /studiemi zkoumáno u kolena a kyčle). Účinek je opožděný, projeví se až po 4–6 týdnech pravidelného úžívání. Po vysazení však tento účinek obvykle přetrvává nějakou dobu.
Patří do skupiny tzv. SYSADOA.
Glukosamin se nachází v našem těle přirozeně. Hraje důležitou roli při tvorbě glykosaminoglykanů a glykoproteinů, které jsou základními stavebními kameny mnoha částí kloubů, včetně vazů, šlach, chrupavky a synoviální tekutiny.
Jak se vyrábí?
1. Ze schránek korýšů - takto byl poprvé získán roku 1887.
2. Z houby Aspergillus niger (Kropidlák černý-černá plíseň na ovoci a zelenině).
3. Fermentací obilí
V ČR je glukosamin registrován jako lék (např. Dona) ,ale většina preparátů s touto látkou je prodávána jako doplněk stravy, většinou v kombinaci s jinými látkami typu SYSADOA (chondroitinsulfátem nebo MSM).
Dávkování
Doporučená dávka glukosamin sulfátu je 1 500 mg denně.Měl by s užívat aspoň 3 měsíce,poté je možno udělat přestávku,ale je možné jej užívat i trvale.
Vedlejší účinky
Nežádoucí účinky užívání glukosaminu jsou mírné a neobvyklé, ale mohou zahrnovat žaludeční potíže, zácpu, průjem, bolesti hlavy, vyrážku.
Neměl by se užívat během těhotenství nebo kojení.
Glukosamin může zvýšit INR-je třeba dbát opatrnosti při užívání warfarinu.
Může také zvýšit hladinu krevního cukru u diabetiků.
PS:Je třeba seriozně říci, že některé vědecké instituce ve Evropě i ve světe glukosamin k užívání doporučují a některé nikoliv.
Další glukosamin doporučují jen pokud se do půl roku od začátku užívání dostaví efekt ve smyslu zmírnění bolesti.
NP